Search

De RESET knop

David,

Social Media

15/09/2021


De heiligste dag in het Jodendom, Yom Kippur. Het is een dag waar er 25 uur lang niet gegeten en niet gedronken word. Yom Kippur staat in het teken van verzoening, een dag waar er vergeving gevraagd word voor de fouten die het afgelopen jaar gemaakt zijn.


Een verhaal wat mij altijd bijstaat is van Journalist Steven Sotloff, moge zijn herinnering een zegen zijn, hij was een Amerikaans-Israëlisch journalist die veelal actief in de arabische wereld, aan het begin van de arabische lente.

Zijn eerste grote doorbraak was het ‘Benghazi verhaal’ over de aanval op de Amerikaanse ambassade in Libië, waar hij de motivatie van de aanval onder de loep nam.


In Syrië sprak en interviewde hij veel Syrische burgers. Hij publiceerde vooral het lijden van de gewone Syriër, iets wat hij deed geïnspireerd door zijn grootouders. Zijn grootouders waren holocaust overlevers, en waren zijn inspiratie om een "a voice for the voiceless” te zijn; een stem voor stemlozen. Steven en zijn familie probeerde na zijn ontvoering te verbergen dat hij Joods was, om zo te voorkomen dat hij een groter doelwit zou worden. Maar zelfs in deze barre omstandigheden, omstandigheden waar zelfs de strengste rabbijn het hem niet kwalijk zou nemen dat hij niet zou kunnen vasten, koos Steven er toch voor om dit te doen. Op de dag zelf toen de bewakers eten rond brachten, vertelde hij hun dat hij zich ziek voelde en daarom niet mee kon eten. Later die dag vond hij zelfs de kans om mee te doen aan de gebeden, hij lette goed op welke kant zijn bewakers naartoe aan het bidden waren en kon daardoor achterhalen welke richting Jeruzalem was.


Wat ik zelf een van de mooiste aspecten vind van deze dag, is de waarde die deze dag voor velen heeft, het is een dag waarop we allemaal bezig zijn het hetzelfde. Of we nu seculier, geloving; liberaal of orthodox; thuis of in de synagoge zijn.

Na een hectisch jaar, wat door corona vaak nog lastiger werd gemaakt, waarin we constant onder druk staan met deadlines, afspraken en verwachtingen is het wel lekker om de wereld even ‘’uit’’ te zetten. Een dag zonder je telefoon of computer, het ervaren van deze gedeelde ervaring en eens echt stil te staan bij het afgelopen jaar.


Yom Kippur is de “reset” knop in het Jodendom. Alle tsores (yiddish voor problemen) van het afgelopen jaar laten we achter ons, om met een schone lei en goede intenties het komende jaar in te gaan!Ik wens iedereen namens CIJO gmar chatima tova en voor degene die vasten tzom kal!
Recent Posts

See All

De maatregelen omtrend het coronavirus beginnen gelukkig weer af te nemen, dat wilt zeggen dat we ook weer events kunnen organizeren! CIJO organiseert samen met Shrinking the conflict een politiek

israel-5401543.jpg

CIJO Blog