Search

Hannukah

Het feest van de lichtjes

Van 28 november tot en met 6 december vieren wij Hannukah, het feest van de lichtjes.

Tijdens Hannukah vieren wij 8 dagen lang het 'oliewonder' dat in de Tweede Tempel van Jeruzalem in 164 voor de moderne jaartelling plaatsvond.

Ieder jaar herinneren wij elkaar aan het verhaal van de oorlog tussen de Makkabeeën en de Seleucidische Grieken. Tijdens deze oorlog was de joodse tempel in jeruzalem door de grieken vernield en verontreinigd. Wij herdenken de herinwijding van de Tweede Tempel in 164 voor de moderne jaartelling. door Judas Makkabeüs. Wij vieren het wonder van de olie, die tijdens deze herinwijding plaatsvond.

De hoge menora die in de Tempel stond was door de Grieken omgegooid en moest weer recht gezet worden. Nadat dit gedaan was, merkten de priesters dat er geen oliekruiken meer waren. Een van hen vond echter nog een klein kruikje, met de juiste verzegeling door de kohen gadol (de hogepriester), met daarin nog net genoeg olie om de menora een dag te laten branden. De menora werd aangestoken en de Tempel werd opnieuw ingewijd. De priesters moesten op zoek naar meer ritueel gezuiverde olijfolie om de menora te laten branden, maar konden die niet vinden. De volgende dag was het kruikje echter opeens weer vol. De dag daarna gebeurde hetzelfde en zo ging het acht dagen lang. Op miraculeuze wijze was de kleine hoeveelheid olie uit het gevonden kruikje dus voldoende voor acht dagen, de tijd die nodig was om nieuwe olie te persen en te zuiveren.

Na de herinwijding was er volgens de beschrijving van het wonder van de olie in de Talmoed in de Talmoed slechts één kruikje kosjere olie op voorraad om de menora te branden tijdens de reiniging van de Tempel. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid, maar schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen lang brandend te houden. Daarom noemen wij dit het wonder van de olie.

Wij vieren het feest door middel van de chanoekia aansteken, speciale gerechten klaar te maken zoals latkes (aardappel pannekoekjes) en soefganiot (oliebollen), geven elkaar cadeautjes en spelen spelletjes met de dreidel.


Recent Posts

See All

De maatregelen omtrend het coronavirus beginnen gelukkig weer af te nemen, dat wilt zeggen dat we ook weer events kunnen organizeren! CIJO organiseert samen met Shrinking the conflict een politiek

israel-5401543.jpg

CIJO Blog