Search

Soekot, een feest van verbroedering

Jan,

Penningmeester

20/09/2021


Van 20 tot en met 27 september vieren we Soekot, ook wel bekend als het Loofhuttenfeest. Tijdens Soekot herdenken wij de 40 jaar die de Joden in de woestijn doorbrachten onderweg naar het Beloofde Land. Het nomadisch bestaan en verblijf in tenten of hutten onder de moeilijke (woestijn)omstandigheden was immers onder bescherming van God.

Om dit te herinneren is het ook wel gebruikelijk om een hut, Soekha, te bouwen. Dit is de meest voor de hand liggende manier waarop Joden het feestelijk vieren met veel gasten en gezelligheid. De Soekha wordt vaak in de tuin of op het balkon gebouwd en het eten van maaltijden in de Soekha wordt gezien als het vervullen van het gebod. Een fundamenteel aspect van de Soekha is dat de sterren zichtbaar moeten blijven ondanks de dakbedekking. Om dit te verwezenlijken moet het dak bedekt zijn met takken of groene planten om op dergelijke wijze genoeg schaduw te creëren en de lucht helder te blijven zien.

Persoonlijk hecht ik een diepere betekenis aan Soekot; De meeste mensen wonen tegenwoordig in huizen of appartementen met stevige muren en een écht dak als bescherming. De tijd die we tegenwoordig doorbrengen onder een dak van bladeren of in de natuur is schaars. Een Soekha geeft ons wederom blootstelling aan de echte immateriële wereld, zonder een comfortabel schild om ons heen dat ons veiligheid biedt. Dit symboliseert dat er maar één echte bron van veiligheid en bescherming is in plaats van een huiselijk gevoel, en dat is Gods hemel.

Dit brengt mij ook op een spirituele betekenis van Soekot. Er vindt een significante verandering plaats in onze normen en waarden. Met name doordat Corona ons het afgelopen anderhalf jaar juist uit elkaar heeft gedreven en het individualisme in onze westerse samenleving heeft gepromoot. Door onze waarden namelijk te veranderen - van individualistisch en egoïstisch naar verbindend en altruïstisch - zullen we in staat zijn om een veilige, harmonieuze en gelukkige wereld te creëren.

Soekot legt juist de focus op het samenbrengen van mensen onder de Soekha met een levendige en gelukkige geest, die samen dineren, zingen en samen plezier hebben onder de Soekha. Die gezelligheid begint natuurlijk al bij aanvang tijdens het opbouwen van de Soekha, een gemeenschappelijk belang. Tijdens soekot is het de bedoeling dat mensen persoonlijke zorgen als onnodig gaan beschouwen en een verbroederde gedachte waarborgen waarbij het omkijken naar elkaar centraal staat. Tegenwoordig is iedereen vooral bezig om ieders eigen behoeftes te vervullen: persoonlijke zorgen om te eten, een partner vinden, familie, een inkomen genereren en aanzien krijgen. Levensdoelen bereiken en de wens om anderen te helpen wordt al gauw als ‘’verspilling’’ gezien omdat we instinctief de zorg voor anderen als onnodig beschouwen. Daarentegen verhoogt de knusse constructie van de Soekha het "verspilling belang" - het verlangen om anderen te helpen - boven al onze verlangens om persoonlijk te profiteren. Daarom is Soekot een feestdag die het overwinnen van positieve menselijke verbinding viert boven onze egoïstische, materialistische benaderingen van het leven.

Uiteraard kan dit idee breder worden genomen en kan worden verwezen naar een verschuiving binnen onze samenleving dat de mensheid als geheel één grote Soekha zal binnengaan waarin de waarden: liefde, schenking en positieve verbinding prevaleren boven egoïsme, uitbuiting en onthechting.

Beste CIJO volgers, ik wens jullie een chag sameach en een Soekot vol harmonie, geluk, liefde, schenking en positieve verbinding van de natuur.


Recent Posts

See All

De maatregelen omtrend het coronavirus beginnen gelukkig weer af te nemen, dat wilt zeggen dat we ook weer events kunnen organizeren! CIJO organiseert samen met Shrinking the conflict een politiek

israel-5401543.jpg

CIJO Blog